Een persoonlijk schilderij van een foto laten maken: Ja dat kan!

 

“Ik zou graag een schilderij laten maken van deze foto, kan jij dat voor me doen?”

Het is een vraag die ik vaak te horen krijg. En mijn antwoord is vrij makkelijk: ja, dat kan ik (bijna) altijd.

Voor zover ik het kan inschatten werken de meeste portretschilders tegenwoordig vanaf foto’s. Handig, voor zowel jou als voor ons, de kunstenaars. Hoewel een schilderij laten maken waar jij in het echt model voor staat waarschijnlijk een hele gave ervaring is, vraagt dit nogal veel van jou én van de kunstenaar. 

 

Kun je van alle foto’s een schilderij laten maken?

Voor veel kunstenaars is hier antwoord helaas ‘nee’ op. Mijn antwoord daarentegen is ‘Ja, vrijwel altijd.’ 

Het argument van andere kunstenaars is, met reden, dat ze een zekere kwaliteit nodig hebben om de foto, de persoon, het moment, juist te kunnen weergeven. Als de foto te onscherp is, of de belichting ‘verkeerd’, dan kunnen ze geen mooi resultaat garanderen.

Het is hetzelfde argument dat mijn leraar op de kunstacademie mij gaf toen ik een spontane foto wilde gebruiken van mezelf en mijn hond voor mijn eerste grote portretschilderij. De foto was ‘te plat’ en zou zorgen dat ik geen mooi portret zou kunnen schilderen. En, met mijn kunnen van toen, en de techniek die hij ons leerde, had hij ook helemaal gelijk. 

Een persoonlijk schilderij van mijn eigen foto

Ik heb het altijd jammer gevonden, want de foto die ik uiteindelijk heb gebruikt, heb ik heel bewust moeten maken, zodat de belichting interessanter was. Maar daardoor was mijn eigen uitdrukking en die van mijn hond, minder spontaan.

Jaren, en heel wat portretten later, besloot ik toch die eerste foto te gebruiken om een schilderij van te maken. Nu in de techniek die ik ondertussen behoorlijk verfijnd had. En voilá! Wat denk jij? Dat is een mooi schilderij geworden, of niet?

Ondertussen zou ik het al weer anders aanpakken, want, zoals dat gaat bij kunstenaars, verfijnd en verdiept je techniek elke keer als je weer iets nieuws maakt.

Dit portret heb ik alweer zo’n 4 jaar (en dus tientallen portretten) geleden gemaakt.

 

Nieuwsgierig hoeveel een schilderij laten maken van een foto kost?

 

Waarom kan jij wel van (bijna) al mijn foto’s een schilderij maken?

Dat is een combinatie van de techniek die ik gebruik om schilderijen van foto’s te maken én, zoals ik net noemde, van jarenlange ervaring. Tot nu toe heb ik nog nooit gehad dat ik een foto heb moeten afwijzen vanwege de slechte kwaliteit om er een schilderij van te maken. Wat wel kan, is dat ik vraag om meer foto’s van de personen die op de referentie-foto staan. Zodat ik ze uit wat verschillende hoeken kan zien en zo beter kan inschatten hoe die, wat onscherpe, neus er nu echt uit ziet.

Maar de belangrijkste redenen zijn ervaring, techniek en gevoel.

ervaring kunstenares persoonlijk schilderij

Een foto van mijn werk op een werkbespreking op de kunstacademie. Het thema ‘mens’ duidelijk aanwezig. Eén van mijn hoofd-activiteiten dat half jaar was het constant schetsen en tekenen van mensen om mij heen. (De schetsjes op de voorgrond.)

Ervaring

Door mijn ervaring kan ik met heel weinig informatie toch inschatten hoe bijvoorbeeld de bottenstructuur loopt en zo soms een impressie van schaduw (en dus diepte, en dus herkenning) kan toevoegen, zodat de ‘platte’, onscherpe foto me toch genoeg informatie geeft om een herkenbaar portret op doek te zetten. 

Op de middelbare school was ik helemaal geobsedeerd om mensfiguren op papier te zetten. Waarbij ik heel veel geleerd heb van striptekenen en ‘manga’. Immers, scholieren onderuitgezakt op stoelen had ik wel een keertje na-getekend. Ik wilde gave mensen maken, coole personages, misschien zelfs wel mijn eigen strip! Daarbij geeft manga en sommige andere semi-realistische strip- tekentechnieken je de mogelijkheid om ‘moeilijke’ stukken van de menselijke anatomie te versimpelen. Een neus in manga-stijl is niet meer dan een driehoekje! Ideaal! Kon ik me heerlijk concentreren op lichamen, houdingen en ‘zwaartekracht’, zonder me eerst druk te maken over inie-minie-realistische neusjes.

Door te werken vanuit de strip-techniek heb ik vanaf het begin geleerd om alles dat ik op papier wil zetten eerst te versimpelen in eenvoudige vormen. Zodat ik kon spelen met houding en verhoudingen.

Deze manier van kijken heb ik zo veel getraind (en train ik onbewust vrijwel constant, het is gewoon de manier waarop ik naar dingen kijk tegenwoordig), dat ik dus ook van die minder scherpe foto deze vormen kan gebruiken om de juiste informatie op papier te krijgen. Zodat het schilderij dat jij van je foto wilt laten maken ook de belangrijkste informatie erop krijgt. Als je snapt wat ik bedoel? Haha, het is wat lastig uit te leggen met woorden merk ik. Maar hieronder kun je misschien zien wat ik bedoel?

Techniek

Daarnaast is mijn huidige techniek, minder sterk geworteld in het gebruik van schaduwen en licht. Net zoals alle kunstenaars zal ik direct zeggen dat schilderen eigenlijk niks anders is dan licht en schaduw op papier te zetten. Maar in mijn techniek leg ik meer de focus op lijn, beweging en richting om diepte en herkenning te creëren. Zoals je ook hierboven misschien gezien hebt?

Ik vergeet nooit meer een lessenserie op de kunstacademie waarbij we enkel met lijn en vormen het model op papier mochten zetten. Vanuit dus die techniek om basis-vormen te gebruiken moesten we lijnen blijven tekenen tussen de verschillende ‘delen’ van het model. Waar loopt de lijn van het hoofd richting de uitgestrekte hand? Zijn er twee parallel lopende lijnen tussen de ogen en de schouders? Of tussen de kaaklijn en de uitgestrekte arm?

Het eindresultaat van die schetsen waren misschien een beetje een hele grote warboel van lijnen, maar het waren ongelooflijk goede oefeningen om anders naar het te schilderen of te tekenen onderwerp te kijken.

Als je mij een schilderij laat maken van jouw foto stuur ik je ook altijd screenshots door van het werk tussendoor. Hierop zie je heel mooi dit gebruik van die vormen en lijnen. Afhankelijk van jouw voorkeur kan ik (een deel van) deze schetslijnen laten staan, of volledig weghalen.

Gevoel

En als laatste, als jij mij een schilderij laat maken van jou foto, dan werk ik ook heel veel ‘op gevoel’. Ik weet dat ik soms bijna bewust bepaalde dingen anders op papier zet dan dat ik ze op de foto zie. Maar ik voel dat de foto dan niet helemaal klopt. Tenzij je foto is gemaakt door een andere kunstenaar, die ook precies weet hoe hij of zij een persoonlijkheid, een individue, een uniek iemand in beeld kan brengen, dan is het vaak zo dat een foto niet volledig iemands eigenheid overbrengt. Alleszins, niet aan iemand die de andere persoon niet kent.

Of beter gezegd, de foto, vanuit een puur analytische observatie brengt die persoonlijkheid niet over. Toch zit er in bijna elke foto wel een energie van die persoon. Het is niks voor niks dat reiki-masters op afstand reiki kunnen geven met behulp van een foto. Maar daarvoor tappen ze wel in een andere bron dan die van de analytische observatie.

En dit laatste is denk ik het grootste verschil tussen een schilderij van je foto laten maken door een kunstenaar of door schilder. De laatste kan, als hij of zij een goede techniek heeft, jouw foto 1 op 1 overbrengen met verf. Maar kan deze ook het gevoel pakken waar je eigenlijk naar op zoek bent?

De voordelen van een schilderij laten maken van een foto

Als je een portret schilderij laat maken, zonder foto, dan moet jij zelf afkomen naar de studio van de kunstenaar, waar hij of zij een hele set-up moet hebben om aan de slag te gaan terwijl jij daar zit. Waarschijnlijk gaat het schilderij ook niet in één keer af zijn, dus ga je vaker moeten afkomen. Vindt maar eens een kunstenaar met een stijl die ook nog eens op reisbare afstand van jou woont! 

Een ander voordeel van de kunstenaar een schilderij (online) te laten maken vanaf een foto is dat je plots de keuze hebt uit kunstenaars vanaf de hele wereld! Je hoeft niet meer enkel naar Nederlandse of Belgische kunstenaars te kijken, maar wat dacht je van die gave kunstenaar in Amerika? (Of Noorwegen, om gewoon maar iets randoms te noemen. Niet dat ik daar toevallig woon ofzo…) 

Een schilderij over landsgrenzen laten verschepen heeft nog wel wat haken en ogen, maar is sowieso minder dan jouzelf naar Amerika verschepen voor een model-sessie. En als je kiest voor een kunstenaar die digitaal schildert dan valt dat landsgrenzen-gedoe zelfs helemaal weg. In mijn geval, bijvoorbeeld, werk ik samen met een hele betrouwbare en professionele drukker in Nederland. (Dus in de EU.) 

Wil je meer informatie en een indicatie van de kosten van een persoonlijk schilderij?

Ik vertrouw hem 100%, omdat als hij ziet dat het bestand niet helemaal goed gedrukt wordt (is 1 keer gebeurd), hij altijd nog eerst bij mij in-checked of dit wel zo de bedoeling is. Oftewel, hij drukt niet simpelweg de opdracht, maar denkt zelf ook na over de kwaliteit die hij wil leveren naar de klanten van zijn klanten.

Doordat ik op deze manier werk krijg jij, als je mij jouw schilderij laat maken, een prachtig, hoge kwaliteit giclée druk in huis. Eventueel zelfs professioneel ingelijst. Hoewel het idee van een ‘olieverfschilderij’ of ‘aquarel’ of ‘houtskooltekening’ altijd nog ‘iets’ heeft, zijn schilderijen op deze manier gemaakt van precies dezelfde kwaliteit (en in sommige gevallen misschien zelfs hoger?) als je van een analoog geschilderd werk zou mogen verwachten. 

En als laatste voordeel, niet onbelangrijk, is dat deze vraag waarschijnlijk van jou komt omdat je een foto hebt met een speciale herinnering. Misschien staat je overleden oma erop, of was het een bijzonder moment voor jou en je partner toen jullie voor het eerst jullie kleine in de armen mochten houden. Of misschien wil je juist een schilderij van een combinatie van foto’s, waarbij je overleden oma haar achterkleinkind in de armen houdt.

Dat soort scenario’s moet je wel een schilderij laten maken van een foto. Of van een combinatie van foto’s. Want dat is immers het hele doel.

Graag meer informatie over het laten maken van een persoonlijk schilderij? Download dan hieronder de brochure met meer informatie en prijzen.

Of stuur me gelijk een persoonlijk bericht!

Vorige
Vorige

Wat is de droom?

Volgende
Volgende

Atelierbrief Herfst 2022