De Kunst van geschilderde familieportretten

Al eeuwenlang is de traditie om je familieportret te laten schilderen een manier voor de rijken om hun status en familielijn te tonen. Deze tijdloze kunstwerken leggen een moment in de tijd vast en worden gekoesterde familiestukken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ondanks de populariteit van digitale fotografie is er iets bijzonders aan een geschilderd familieportret dat niet kan worden gerepliceerd.

Familieportret van moeder en dochter.

Nieuwsgierig naar de werkwijze en prijzen van het laten schilderen van jouw eigen familie portret?
Download dan hieronder mijn brochure voor meer informatie.

De unieke ervaring van het laten schilderen van een familieportret

De traditie van geschilderde familieportretten dateert uit de oudheid, toen welgestelde families kunstenaars inhuurden om portretten van hun voorouders te creëren om in hun huizen en paleizen tentoon te stellen. Tijdens de Renaissance lieten Italiaanse aristocraten meesterwerken maken door grootheden als Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael, waardoor een blijvend erfgoed voor hun families werd gecreëerd. Deze traditie zette zich voort door de eeuwen heen en is niet gestopt met de uitvinding (en populariteit) van fotografie.

In het moderne tijdperk blijven geschilderde familieportretten een unieke aantrekkingskracht hebben, als een getuigenis van de blijvende kracht van traditionele kunst. Kunstenaars van vandaag besteden veel zorg aan het reflecteren van de persoonlijkheden en banden van de gezinsleden, waardoor op maat gemaakte stukken worden gecreëerd die het unieke verhaal van een familie vastleggen. Technologische vooruitgang heeft het schilderproces verder verfijnd, waardoor kunstenaars hun ambacht op ongekende manieren kunnen perfectioneren.

familieportret zussen

Familieportret zussen.

Moderne familieportretten: Schilderen of foto?

Ondanks de verschillen in hun creatieproces en de benodigde tijd, dienen zowel geschilderde als gefotografeerde familieportretten een vergelijkbaar doel: het onsterfelijk maken van familiemomenten, het bewaren van herinneringen en het creëren van blijvende familiebezittingen. Ze zijn meer dan alleen kunst of foto's; ze zijn een weerspiegeling van de nalatenschap van de familie, elk met zijn eigen verhalen en emoties. Of het nu gaat om een zorgvuldig geschilderd stuk of een spontane foto, deze portretten getuigen van de liefde en de band die familieleden delen.

Een familiefoto laten maken

Gefotografeerde portretten hebben verschillende voordelen. Het meest opvallend is dat ze snel en gemakkelijk te produceren zijn. Een kwaliteitsfoto kan in een fractie van de tijd worden genomen die nodig is om een portret te schilderen. Dit maakt ze toegankelijker en betaalbaarder voor de meeste mensen. Bovendien maakt de komst van digitale fotografie het mogelijk om meerdere opnamen te maken, met een verscheidenheid aan poses en uitdrukkingen om uit te kiezen. Een nadeel van het laten maken van een familieportret is echter dat iedereen aanwezig moet zijn om op de foto te worden gezet, wat vaak een uitdaging kan zijn.

Een ander nadeel van een professionele fotoshoot is dat het vastleggen van de ware zin en het gevoel van familiebanden in dat specifieke moment moet worden gefabriceerd. Een bekwame fotograaf kan iedereen op zijn gemak stellen en hun ware zelf in de foto vastleggen, maar vaak kan het eindresultaat toch een gevoel van kunstmatig poseren overbrengen.

Aan de andere kant dragen geschilderde portretten, als een daad van liefde, vaak een grote emotionele diepte en individualiteit met zich mee. De persoonlijke touch van de kunstenaar voegt vaak een unieke laag toe aan de representatie, waardoor elk schilderij een uniek kunstwerk wordt. Geschilderde portretten hebben ook een tijdloze aantrekkingskracht die generaties kan overstijgen. Ze hebben echter hun eigen set nadelen. Ze zijn meestal kostbaar en tijdrovend om te produceren. Bovendien is er, in tegenstelling tot foto's, geen ruimte voor meerdere pogingen of aanpassingen nadat het schilderij is voltooid.

familieportret opa en kleinkind

Familieportret opa en kleinkind.

Een familieportret laten schilderen

Misschien wel de belangrijkste reden waarom geschilderde familieportretten vandaag de dag nog steeds relevant zijn, is dat ze een moment in de tijd vastleggen dat nooit kan worden gerepliceerd. In tegenstelling tot een foto is een geschilderd portret een unieke interpretatie van het onderwerp, waarbij niet alleen de fysieke verschijning van iedereen wordt vastgelegd, maar ook hun persoonlijkheid en essentie. Een geschilderd portret wordt een gespreksonderwerp en roept verhalen en herinneringen op voor komende generaties.

Een ander voordeel is dat de meeste moderne familieportretkunstenaars foto's als referentie gebruiken, en sommigen, net als ik, verschillende foto's kunnen combineren tot één unieke compositie. Op deze manier hoeft niet iedereen te worden samengebracht voor de realisatie van het familieportret en kunnen zelfs overleden gezinsleden in het uiteindelijke stuk worden opgenomen. En sommige leden kunnen in het duister worden gehouden over de creatie van het kunstwerk, wat resulteert in een speciale verrassing wanneer het kunstwerk wordt geschonken.

Niet elke kunstenaar kan zomaar elke foto gebruiken als referentie voor een familieportret. Met mijn unieke stijl en uitgebreide ervaring hoef ik echter zelden een foto af te wijzen voor referentie. Dit betekent dat zelfs die spontane foto waarop iedereen ontspannen en zichzelf lijkt te zijn, kan worden omgezet in een werkelijk uitzonderlijk kunstwerk.

De tijdloze aantrekkingskracht van geschilderde familieportretten

Een andere reden waarom geschilderde familieportretten vandaag de dag nog steeds populair zijn, is dat ze dienen als een symbool van familie-eenheid en trots. Het laten maken van een portret toont een toewijding aan familiewaarden en creëert een nalatenschap die door de generaties heen kan worden doorgegeven. Het is een manier om eer te bewijzen aan je familie en een tastbare representatie van hun verhaal te creëren.

Geschilderde familieportretten zijn een vorm van kunst die nooit uit de mode raakt. Ze zijn niet onderhevig aan de laatste trends in mode of interieurontwerp, maar hebben eerder een tijdloze kwaliteit die de tijd overstijgt. Een geschilderd portret kan in elke setting worden getoond en dient als een getuigenis van de schoonheid en het belang van familie.

Samengevat zijn geschilderde familieportretten meer dan alleen een kunstwerk; ze zijn een representatie van familiegeschiedenis en nalatenschap. Het laten maken van een geschilderd portret is een investering in familiewaarden en creëert een tastbare representatie van iemands verhaal. De traditie van geschilderde familieportretten heeft de tand des tijds doorstaan, waardoor het een tijdloos symbool van familie-eenheid en trots is geworden. Bij het overwegen van de nalatenschap van je familie, overweeg het laten maken van een geschilderd portret dat zal dienen als een gekoesterd familiestuk voor de komende generaties.

Wil je meer informatie en prijsvoorbeelden voor je eigen familieportret geschilderd door Lydia Jansen? Download dan hieronder de brochure met meer informatie.

Vorige
Vorige

De betekenis van een schilderij laten maken met een overleden persoon

Volgende
Volgende

De reizigers van het Noorden